Egyre több olyan megkeresésről hallani, amikor a gyanútlan felhasználó beillesztett egy képet, amit a neten talált a saját bejegyzésében, a jogtulajdonost képviselő entitás pedig fenyegető hangú jogi levélben követeli, hogy azonnal vegye le a képet, és fizessen nagyon sok pénzt (euróezreket is akár) a jogsértésért.

Egy ilyen levél még nem jelent azonnal semmit, és mielőtt bárki fizet, nagyon sok dolgot lehet csinálni, például ügyvéddel beszélni a helyzetről.

A legtisztább dolog viszont az, ha jogtiszta képeket használsz:

  • Pixabay.com, pexels.com, unsplash.com – ezek mind olyan oldalak, ahol jogtisztán lehet képeket letölteni, és azokat a saját oldaladon felhasználni
  • A Google képkeresőnek is van olyan funkciója, amivel a jogtisztán felhasználható képekre szűrve lehet keresni
  • A saját fotóidnak, képeidnek értelemszerűen te vagy a jogtulajdonosa, de arra vigyázz, hogy mások jogait, más jogszabályokat még így se sértsd meg! Pl.: nem tehetsz közzé másokról készült képet anélkül, hogy ehhez ők vagy gyámjuk hozzájárulna, nem sértheted meg a nemzeti jelképeket, nem használhatsz tiltott önkényuralmi jelképeket úgy, hogy az mások emberi méltóságát, kegyeleti jogát sértse, nyilván a gyermekpornogáfia is jogsértő tartalom, satöbbi.